SAKER FÖR BILEN TILL BILSEMESTERN

Det är viktigt att kontrollera vilka dokument och vilken utrustning som man behöver ha med på bilresan. Vissa saker är obligatoriska om du kör i utlandet. Andra saker kan behövas man om något händer.

VIKTIGA OCH BRA SAKER TILL BILEN

Körkort och internationellt körkort: Det är obligatoriskt att du har med ditt körkort på bilsemestern. I många länder utanför EU kräves också internationellt körkort. I vissa fall räcker det med en auktoriserad engelsk översättning. Du kan läsa mer om internationella körkort och även beställa detta hos Motormännen ».

Andra dokument att ta med: Ta med registeringsbevis för bilen i original, försäkringsbeviset (grönt kort) och en internationell skadeanmälningsblankett.

GPS och/eller karta: Glöm inte att packa ner karta och/eller GPS. Det kan vara idé att tänka igenom var man kan stanna för pauser.

Hands-free: I de flesta länder i EU måste du ha hands-free-utrustning om du vill prata i telefon medan du kör bil.

Reseapotek / första förband: Ett måste att ha i bilen under bilsemestern. I vissa länder är det lag på att ett reseapotekj måste finnas. I sektionen reseapotek » hittar du förslag på innehåll och i sektionen att ta med / säkerhet » hittar du färdiga reseapotek som du kan komplettera beroende av önskemål och behov.

Saker att ta med till vissa länder: I vissa länder (se nedan) behövs speciell utrustning för att lagligt framföra bilen. Det kan röra sig om obligatorisk reflexväst, krav på att en eller flera varningtrianglar skall finnas i bilen liksom förbandslåda, bransläckare och extra glödlampor.

  • Obligatorisk reflexväst (bla i): Belgien, Italien, Litauen, Portugal, Slovakien, Spanien, Österrike och Norge. I alla övriga EU/EES-länder och Schweiz rekommenderas att ha en reflexväst och använda den vid en olycka eller vid problem med bilen på vägen. Den är även obligatorisk i Slovenien, Kroatien och Montenegro.
  • Brandsläckare (bla i): Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Grekland, Moldavien, Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Turkiet.
  • Extra glödlampor (bla i):Spanien, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien och Makedonien.
Verktyg och punktering: Att ha en basuppsats med verktyg är en bra idé om något händer på resan. Verktygen kan även användas för små reparationer på tex barnvagnen. Förutom verktyg kan det vara bra att ha stabilt snöre eller ståltråd samt en "punkteringslagare" på burk. Även extra spolarvätska, glödlampor, vinrutetorkare och motorolja kan övervägas. Hör med din verkstad vad de föreslår inför en bilsemester.
Miljömärke i Tyskland: I Tyskland har det införts miljömärke i några städer. Systemet utvidgas kontinuerligt
För att köra in i dessa städer behöver du ett miljömärke på din bil. Mer information om miljömärket (Feinstaubplakette) och hur du beställer detta hittar du
här ».
Skräp- och åksjukepåsar: En rulle plastpåsar kommer väl till hands när det börjar att bli skräpigt i bilen eller om någon behöver kräkas.

Hushålls- och toalettpapper: För kladd och den lilla olyckan är en rulle hushållspapper utmärkt att ha i bilen. Packa även in en rulle toalettpapper att användas vid toabesöket i skogen eller på vägtoaletten där toalettpapper saknas.
Ibland är man tvungen att ta verkligheten till hjölp för att ge näring åt fantasin.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland