RESEDOKUMENT

 Det är viktigt att kontrollera dina resedokument i god tid före avresa. Ditt pass har en giltighetsdatum som kanske haller på att uppnås och kanske behövs det visa till ditt resland. Har dina barn giltigt pass?


dokument att kolla av innan resa


Pass: För samtliga länder gäller att du maste kunna identifiera dig. Normalt behöver du ha ett giltigt pass med dig. Även dina barn måste ha egna pass för inresa i många länder. Normalt gäller att ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter din inresedag. Tänk på att det tar tid att få ett nytt pass. Expresshantering, där det är möjligt, är ofta kostsamt. Många länder kräver idag biometriska pass.

Nationellt id-kort: Inom vissa områden, tex inom EU, gäller nationellt id-kort för inresa.

Reseförsäkring: Det är viktigt att kontrollera sitt försäkringsskydd innan resan. Mer information om reseförsäkringar och vad du bör tänka på hittar du under sektionen reseförsäkringar »

Visa: Vissa länder kräver visa för inresa. I en del fall kall visa erhållas vid gränsövergang medan i andra fall måste du ansöka i god tid innan avresa. Du kan antingen ansöka själv via respektive lands ambassad eller via någon resebyrå. Resebyrån tar betalt för denna service men garanterar samtidigt att ansökan blir korrekt. För barn gäller normalt samma visaregler som för vuxna. I god tid innan avresa, kontrollera vad som gäller för såväl pass som visa för inresa i de länder du avser att besöka. Du finner information om detta på respektive lands ambassads hemsida. Lista på utländska ambassader i Sverige hittar du hos utrikesdepartementet ». Du kan även finna en del information om inreseregler till olika länder på regeringens hemsida www.regeringen.se ».

Säkerhetslista: Gör upp en lista med alla viktiga nummer och andra information som kan komma till behov under resan. Förvara listan på ett säkert ställe nära dig. Listan kan innehålla bla:

  • Passnummer, visanummer och personnummer
  • Kredit- och betalkortsnummer
  • Företagsnamn och nummer på reseförsäkring
  • Nummer på alla flyg-, tåg- och bussbiljetter
  • PUK-koden till din mobiltelefon
  • Telefonnummer för att spärra kredit- och betalkort
  • Din och dina familjemedlemars blodgrupp
  • Adress och telefonnummer till förbokade hotell, använda resebyråer och ambassader
Det bästa med en resa upplever man därhemma, dels före och dels efter
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland