VAL AV RESMÅL FÖR BARNSEMESTER

Vart man reser med barn beror bla av tycke och smak, ekonomi, barnens ålder och föräldrarnas erfarenheter från tidigare resor (med eller utan barn). Det är viktigt att komma ihåg att barnen är anpassningsbara men måste få en del basbehov tillfredsställda (mat, sömn, värme, svalka, säkerhet, lek etc). Barn måste också få göra "barnsaker" på resan för att ha roligt. Att resa med barn är oftast förenat med mycket glädje men också med förhållandevis mer arbete än om du skulle vara hemma i din normala levnadsmiljö.

Här är en lista på saker som kan vara bra att tänka igenom när man väljer sitt resmål:

Barnens ålder: Val av resmål bör anpassas efter barnens ålder. Detta gäller såväl hygien och säkerhet men även barnens upplevelser och vad de kan göra på resmålet.

Klimat: Barn påverkas i större grad av klimat (varmt och kallt) än vuxna. Man bör överväga om man vill utsätta sina barn för såväl varmt och fuktigt klimat som extrem kyla. Även häftiga regn (med översvämningar), sandstormar och orkanrisker bör beaktas.

Avstånd/tid till resmålet: Man bör tänka på den totala tid det tar att ta sig till resmålet. Detta kan gälla faktisk restid till resmålet inkluderande mellanlandningar, transfers, transferövernattningar. Man bör också tänka på avgångstider, dvs när på dygnet resan görs. En långflygning under dagtid innebär normalt betydligt mer behov av underhållning av barnen än vad en nattflygning innebär.
Transportsätt: Hur tar man sig till resmålet. Behövs det lång transfer med buss, taxi, båt, hyrbil eller liknande från ankomstplatsen (flygplats, hamn, järnvägstation etc). Är det risk för sjögång på båtresan? Finns det sovvagn på tåget etc.

Göra på resmålet: Vad vill du och dina barn göra på resmålet. Går det att kombinera roliga saker för barnen med vad som intresserar dig?

Resmålets faciliteter: Finns de bekvämligheter och faciliteter på resmålet som du efterfrågar för din resa med barn. Det kan röra sig om familjerum, barnvänliga restauranger, lekområden, barnvakt, barnpool etc.

Säkerhet: Är det lämpligt att ta med barn till resmålet vad beträffar tex sjukdomsrisk (tex malaria eller denguefeber), hygien, risk för naturkatastrofer, kriminalitet och liknande.
Kulturella överväganden: En del av resan är att uppleva nya och annorlunda kulturer. I ett fåtal länder är det svårt att resa med barn. I de flesta länder möter man oftast stor barnkärhet. Man bör dock överväga om man vill utsätta barn för stor uppmärksamhet och beröring från främmande människor pga tex ett blont hår. Man bör också fundera på om man vill visa sina barn den hårda verkligheten av bla svält och armod.
Alla dessa dagar som kom och gick,
inte visste jag att det var livet.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland