pengar på resan

Kontanter, kreditkort eller resecheckar? - Att tänka på när du väljer inför din semster. Man bör också tänka igenom hur mycket pengar som behövs under resan och hur dessa pengar skall vara tillgängliga men även skyddade mot brottslighet.


kort eller konanter resan?

Kontanter: På en del resmål är kortbetalning inte utbredd. Då behövs kontanter. Att växla till kontanter är oftast dyrt pga växelkurser och avgifter. Normalt får man sämst valutakurs på flygplatser, tågstationer, bussterminaler och i turisttäta ställen. Din egen bank bör kunna erbjuda en fördelaktig kurs. Vid ovanliga valutor behöver man ibland förbeställa valutan hos banken någon/några dagar i förväg.

En fördel med kontanter är att man undviker risken att utsättas för kortbedrägerier men å andra sidan ökar rånrisken. Försök att endast ha en mindre del av dina kontanter synliga vid betalningstillfället. Oavsett hur väl ett kort fungerar behövs alltid lite kontanter till småutgifter som glass, dricka och inträden.

 

Om du inte vill ta med dig landets valuta rekommenderas normalt antingen EUR eller USD. Det är bra att ha en del av pengarna i mindre valörer om du endast behöver växla lite.

Det är alltid bra att ha någon form av reservkapital i kontanter i tex en magväska.

Bank- och kreditkort: Det vanligaste betalningssättet på de flesta destinationer är med ett bank- elelr kreditkort. Om du vill kunna betala/boka tex hotell via internet krävs ett kreditkort med en tre-siffrig på baksidan. 

Du kan även ta ut kontanter med ditt bankkort både i automat och på bankkontor. Skydda din kod vid kontantuttag och betalningar. Försök att undivka att ta ut kontanter vid automater som ligger enskilt och när det är mörkt. Att ta ut kontanter från en automat i utlandet innebär oftast en ganska hög avgift per uttag varför det kan vara billigare att ta ut ett större belopp än många små. 

För att undvika att bli utan betalningsmedel om ett kort slutar att fungera eller försvinner är det bra att ha ett eller flera reservkort med sig. Bäst är om dina kort är kopplade till olika konton. 

Om ditt kort försvinnner ska du genast spärra kortet. I första hand skall du ta kontakt med din bank. En god idé är därför att du har din banks telefonnummer på ett lättillängligt ställe (och inte tillsammans med kortet). Om du har förlorat ditt kort och inte når din bank tar du kontakt direkt med Visa eller Mastercard. Hur du beter dig och vart du ska ringa beror av var du är. Du hittar information om detta på följande hemsidor:  

Visa kort:         Visa International »

Mastercard:    MasterCard International »  

Skriv ut informationen (bla telefonnummer) från Visa eller Mastercard och ha den tillgänlig om du skulle behöva anmäla ditt kort försvunnet under resan.

Resecheckar: Ett alternativ till såval kontanter som kort är resecheckar. Resecheckar är personligt utställda pa dig och kan bara lösas in på bank och av dig själv personligen. Resecheckar är relativt säkra men kostar en del i hanteringsavgift. Dessutom måste du uppsöka ett bankkontor för att ta ut dina kontanter. Resecheckar är ett bra alternativ som reservkapital.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland