FLYGRESA MED BARN - INNAN FLYGRESAN

Innan din flygresa med barn, bebis eller spädbarn är det bra att fundera igenom en del saker. Beställ barnsäng, planera handbagaget, saker att ta med och mycket annat. Ju längre resan är desto mer underlättar en del utrustning men samtidigt kan för mycket utrustning vara jobbigt att bära med och förvara på flygplanet. Här är förslag på vad man kan förbereda innan din flygresa med barn.

CHECKLISTA INFÖR DIN FLYGRESA MED BARN

Planera handbagaget: Speciellt om det är en längre flygresa så är det viktigt att noga tänka igenom vad som ska finnas i handbagaget och vilken väska allt ska få plats i.

Man måste och fundera på vad som är tillåtet, med avseende på storlek och innehåll, att ta ombord. En stor dagryggsäck eller skötväska  (inom tillåtna mått) är ofta bra då de rymmer mer och oftast har lättillgängliga ytterfickor. Planera så att du har visst utrymme för uppfyllnad under resan.

Vad som ska finna med är en smaksak och beror på barnens ålder. Om man reser med barn innehåller ett normalt handbagage barnmat, dryck, snacks, haklapp tallrik och bestick, flaska men även ombyteskläder till såväl barnen som förälder.

I handbagaget ska också rymmas blöjor, servetter och medicin. Sist men inte minst bör man hitta utrymme för leksaker, kramdjur och underhållning (se nedan). Är barnen lite större, låt de själva ha ett litet handbagage med sig med tex leksaker och underhållning.

Planera barnens mat: Det är viktigt att du har tillräckligt med barnmat, grötpulver, välling och modersmjölksersättning med för resan. Tänk på att du, trots att du åker med barn, ändock är begränsad till en mindre volym vätska genom säkerhetskontrollen.

Du bör också tänka på att ha extra mat med, åtminstone 1 dygns extramat, om förseningar skulle uppstå eller incheckat bagage (med barnmaten) skulle komma bort eller bli försenat. Tänk på att packa tallrik/ätskål, bestick/sked, hakklapp och nappflaska.

Kläder för flygresan: Temperaturen på flygplan kan ändras fort och ibland kan det vara riktigt kyligt. Likaså kan flygplatser vara både riktigt varma och riktigt kalla. För ombordstigning kan man ibland behöva åka buss. På vintern kan bussen vara dragig och kall. Speciellt gäller detta då bussen väntar på fler passagerare med dörrarna öppna.

Byte av teminal på vissa flygplatser kräver också utomhusvistelse. För att underlätta anpassning till olika temperaturen kan man klä barnen i olika lager som är lätta att ta på och av. Även inför en solsemester kan en tunn mössa och tunna vantar vara bra att ha i handbagaget.
Beställ baby bassinet: Om du flyger med spädbarn (upp till ca 1 år) kan man på de flesta flygplan (beroende av bolag och flygplanstyp) beställa baby bassinet. Detta är en säng (korg) som monteras på väggen framför dig där barnet kan sova. Flygbolaget handhar filt och lakan. Eftersom antalet plaster som har plats för bassinet är begränsat så är det viktigt att boka så fort det är möjligt.

Förboka platser: På de flesta flygbolag kan man förboka platser. Oftast kan du själv göra detta via flygbolagets hemsida. De sk lågprisflygen tar dock oftast betalt för denna tjänst. Lite större barn tycker det är roligt att sitta vid fönstret för att kunna se start och landning och allt som händer på flygplatsen. Nackdelen med fönstersäten är att det normalt endast får plats 2-3 passagerare vilket kan ställa till problem om familjen är större. På långflygningar har oftast mittsektionen 4 säten vilket kan vara bra för hela familjen. Om familjen består av tre personer och man bokar mittensätena (med plats för fyra) håller ofta flygbolaget den fjärde stolen ledig (i mån av plats).

Planera underhållning: Vad man tar med som underhållning till barnen beror dels på barnens ålder men också på vad de normalt sysslar med hemma.  På de flesta flygplan på långflygningar finns numera en underhållningsenhet vid varje säte. I denna finns film, barnprogram och spel.

Här kommer lite tips på vad som är vanligt att ta med på en flygresa:

 • Portabel DVD-spelare, surfplatta eller dator
 • Mp3-spelare med musik och sagor
 • Portabla spelkonsoller
 • Papper, målarböcker med pennor och kritor
 • Böcker och serietidningar
 • Små spel (tänk på att små bitar ofta försvinner på flygplanet) och pussel
 • Aktivitetsböcker och klistermärken
 • Små gubbar (tex Duplogubbar)
 • Leksaksbilar, flygplan etc
 • Lego eller Duplo
 • Favoritnallen eller dockan
Förbered barnen: För att undvika att barnen blir rädda att flyga kan det vara bra att någon vecka innan avresa börja prata med barnen om vad det innebär att flyga. Ta gärna hjälp av någon bok som visar hur man flyger. Man kan också leka flygplan, dvs låta alla i familjen vara pilot, flygvärdinna eller passagerare. Hitta saker som kan fungera som säkerhetsbälte, brickmat eller liknande.
Den verkliga upptäcksresan består inte i att söka efter nya vyer, utan att se med nya ögon.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland