SÄKERHETSKONTROLL OCH INCHECKNING

Ett oundvikligt moment vid flygresor är att passera incheckning och säkerhetskontrollen. När man åker med barn kan detta vara förenat med en del stress. Om man tänker till lite i förväg så kan man korta tiden för passagerna och minska risken för frustration. I denna artikel hittar du bra tips om hur du smidigt kommer igenom incheckning och säkerhetskontrollen när du reser med barn.

SNABBARE SÄKERHETSKONTROLL OCH INCHECKNING

CHECK-IN

Internet check-in: Många flygbolag erbjuder incheckning via internet. När du reser med barn är detta en utmärkt variant för att undvika trötta och rastlösa barn i incheckningskön. Om du inte redan har förbokat platser, kan du själv välja var du ska sitta (beroende av resklass och tillgänglighet).

Incheckning på flygplatsen: Se till att du kommer i god tid till flygplatsen. Ibland kan köerna till incheckningen var långa. Att stressa med barn vid incheckning och säkerhetskontroll är inte roligt. Om möjligt bör du använda självbetjäningen via automater i incheckningshallen. Detta är smidigt och innebär kortare väntetid. Är ni två föräldrar som reser kan det vara idé att en köar medan den andre underhåller barnen. Dock måste samtliga resenärer finnas vid incheckningen för kontroll av identitet. Ibland så har barnfamiljer en egen check-in. Försök att hitta personal som kan hjälpa dig.

SÄKERHETSKONTROLLEN

God tid: Normalt så går säkerhetskontrollen numera ganska fort. Under vissa tider på dygnet, oftast morgon och kväll, kan dock köerna bli långa. För att göra passagen i säkerhetskontrollen så smidig som möjligt är det bra att vara ute i god tid och att vara förberedd.

Fast-track: Håll ögonen öppna för fast tracks. Många flygplatser ger möjlighet för barnfamiljer att gå före i köerna. Om detta inte är möjligt försök att få (menande) ögonkontakt med personalen för att eventuellt få komma före i kön.

Klar innan kontrollen: Innan du kommer fram till säkerhetskontrollen är det bra om du redan har stoppat ner tex mobiltelefonen, plånboken, bälte och nycklar i handbagaget. Kom ihåg att även ta fram din eventuella dator ur sin väska. När du väl är framme vid säkerhetskontrollen det oftast stressigt att ta bort alla metallföremål och vissa upp tex barnmat och nappflaskor och samtidigt hålla koll på barnen.

Barnens handbagage: Om barnen själva har packat sitt handbagage är det en god idé att kontrollera vad som har packats för att undvika att barnen behöver lämna saker vid säkerhetskontrollen.

Barnmat och dryck till barnen: Generellt får du inte ta med dig någon vätska (mer än 100 ml) genom säkerhetskontrollen. Om du reser med spädbarn har du dock rätt att dig en begränsad mängd vätska, tex modersmjölksersättning eller vatten. De flesta flygplatser tillåter också en liten mängd dryck till lite större barn. Du kan ombes att smaka på vätskan.

Barnvagn och bärutrustning: Vid säkerhetskontrollen måste du lyfta ur barnet ur medhavd barnvagn, sling, bärstol eller bilbarnstol för att dessa ska kunna säkerhetskontrolleras av personalen.
Att vi på nytt skulle bli som barn är att begära för mycket men vi kan försöka förhindra att våra barn blir som vi.
(Erich Kästner)
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland