BOENDE PÅ RESA

Att hitta rätt boende på resan är viktigt och ofta en stor kostnadspost i resbudgeten.

Dyrare boende kan ha mer bekvämlighet och ligga bättre till än billilgare men samtidigt kan billigare alternativ ibland öka upplevelerserna på resan. Tips och länkar till olika boendeformer hittar du i sektionen "Kul för barn i.." under resepektive land. Här är de vanligaste boendeformerna på resa:


olika former av boende på resan:

Hotell: Den vanligast boendeformen på resa är naturligtvis hotell. Ett barnvänligt hotell bör ha rymliga familjerum och ligga nära de attraktioner man avser att besöka. De är också bra om hotellet har egen restaurang (med barnstol och barnmeny), pool samt plats för lek (tex lekrum, lekplats, gräsmatta etc). Barnpassning kan också vara uppskattat.

Motell: Oftast lägre standard och sämre lägen än hotell men billigare. Många motell har lekplatser, gräsmattor, picknick-områden och ibland även pool. Motell passar bra tex om man endast stannar en kortare tid, tex för en övernattning under resan.

Vandarhem/Hostel: Väl utbyggt över i princip hela världen. Oftast enklare standard och billigare boendealternativ ibland med möljighet att laga mat. Normalt tar gästerna med sig (eller hyr) lakan och handdukar. Ibland måste man dela rum med andra gäster. Positivt är kontaktytorna med andra resenärer i vandrarhemmets gemensamma ytor som tex gästkök och allrum.

B&B (Bed & Bedfast): Framför allt i den engelspråkiga världen är B&B vanliga men utvecklats ständigt ockspå i andra länder. Oftast bor man i samma hus som värdfamiljen som driver stället. Antal rum varierar normalt mellan ett till fem. En fördel med B&B är en personlig kontakt med dem som driver boendet. De har ofta mycket information att ge om området och vad man kan göra. En nackdel är att rummen oftast är små och det finns begränsat med utrymme för lek och skoj. Man bör också tänka på att det kan vara lyhört mellan rummen.

Bo på bondgård: En allt populärare boendeform med barn är att hyra in sig på en bondgård. Här kan man kombinera övernattning med djurupplevelser för barnen. Om man vill får man ofta hjälpa till med gårdens olika sysslor.
Privata hus och lägenheter: Det finns många som hyr ut såväl hus som lägenheter till turister. Detta görs dels i privat regi eller genom agenturer.

Lägenhetshotell: En boendeform som ökar i populäritet och som passar barnfamiljer är att hyra en lägenhet på ett lägenhetshotell.  Man kan hyra med allt från ingen service alls till full service såsom städning och lakansbyten. Ofta drivs lägenhetshotell som en vanligt hotell med tex reception, pool, gym och lekplats men har normalt ingen matservering. Lägenheterna har normalt 1-3 sovrum, ett vardagsrum med kombinerat eller fristående kök eller större pentry.

Hus- och lägenhetsbyten: Intresset för att byta hus eller lägenhet med någon annan familj växer stadigt. Hus/lägenhetsbyte innebär att du lånar ut ditt eget boende (sommarhus, lägenhet eller hus) till någon besökande turist och att du samtidigt lånar någon annans boende. Denna form av boende är billigt. Man kan hitta hus eller lägenheter via privata annonser på internet. Vanligare är dock att man använder sig av någon av många förmedlare. Förmedlaren tar en årsavgift men i övrigt tillkommer väldigt små eller inga kostnader alls.

 

Att låna ut sitt boende innebär naturligtvis en viss risk och man måste förbereda genom att plocka bort och lagerhålla personliga och värdefulla saker. Kontrollera också din hemförsäkring innan du lånar ut din bostad.Försök att matcha så att du byter boende med en annan barnfamilj. I många fall kan man komma överens om att låna varandras bilar under bytestiden.

Här är två länkar till hemsidor med hus- och lägenhetsbyten:

Hembyte.nu »

Homeforexhange.com »

Husbil: I många delar av världen är det vanligt att hyra en husbil för transport och boende på resan. Husbilen har såväl sovplatser som kök. Bilarna finns i olika varianter allt ifrån små ombyggda personbilar till mindre lastbilsvarianter.

 

Fördelen är att man inte behöver packa upp och ner som under en normal bilsemester och att man själv kan förvara och laga mat. Nackdelarna är bla att det kan vara trångt i en husbil med barn och att möjliga uppställningsplatser är begränsade och oftast utanför städerna. Att parkera husbilen i städerna centrum och gamla delar kan också bli en utmaning.

Camping: Ett billigt alternativ är att tälta. Tänk på att i de flesta länder är det inte tillåtet att campa utan markägarens tillstånd. Man är därför hänvisad till campingplatser.

Man reser därför att det även i livets skola är svårt att alltid sitta på samma plats.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland