RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER VID SEMESTERBOEDEN

Det finns en mängd regler som skyddar dig när du hyr semesterboende. Nedanstående regler gäller endast i Sverige. För att minska risken för problem när du hyr stuga eller lägenhet i Sverige är det bra att känna till vad som gäller. Du bör också tänka på att du både har rättigheter och skyldigheter när du hyr. Läs alltid igenom alla avtalstexter noga När du hyr boende utomlands så gäller andra regler.

 

Nedanstående text är baserad på information från Konsumverket. Informationen är senast uppdaterad

30 December 2011.


vilka regler gäller?

Regler vid hyra av semesterbostad: Det finns regler som reglerar rättigheter och skyldigheter när man hyr en stuga eller lägenhet. Dessa regler har överenskommits mellan Konsumentverket och medlemarna i Föreningen Sverige Turism. Även för uthyrare som inte är medlemmar gäller reglerna som vägledning.

Avtal mellan dig och uthyraren: Innan du bekräftar ditt hyresavtal - läs igenom alla detaljer noga. Avtalet börjar att gälla när uthyraren har bekräftat din bokning och du har betalt din anmälningsavgift (får högst vara 20 % av beställningsbeloppet) eller hela hyran.

Regler för avbokning: Du har alltid rätt att avboka ditt boende. Den summa du får tillbaka beror dock på hur lång tid innan hyrestiden som du avbokar. Om du avbokar mer än 40 dagar i förväg har du rätt att få tillbaka hela summan (med avdrag för max 500 SEK för expeditionsavgift). Om du avbokar mindre än 40 dagar i förväg har uthyraren rätt att kräva dig på 90 % av hyran. Om uthyrare lyckas att hyra ut boende till någon annan har du rätt att få lika mycket tillbaka som den nya hyresgästen betalar (med avdrag för max 500 SEK för expeditionsavgift).

Avbeställningsskydd: Överenskommelsen ger att du alltid ska har rätt att köpa ett avbeställningsskydd. Detta får inte kosta mer än 200 kronor för en stuga eller 250 kronor för en lägenhet. Med ett avbeställningsskydd har du rätt att avboka fram till dagen före planerad ankomst om du, någon nära anhörig eller den du ska resa med har drabbats av dödsfall, sjukdom eller olycksfall. Avbeställningsskyddet gäller även om någon annan allvarlig händelse, som tex brand eller översvämning i din bostad, har inträffat.
Dina rättigheter och skyldigheter: Om stugan eller lägenheten inte uppfyller vad du och uthyraren har kommit överens om har du rätt att häva avtalet. Detta gäller dock inte om uthyraren erbjuder annat boende vars skillnader är så små att det inte påverkar dig. Om du väljer att bo kvar, trots att lägenheten eller stugan inte uppfyller överenskommelsen, har du rätt till reduktion på hyran.

Du är ansvarig att vårda stugan samt att följa de ordningsregler som finns. Du är ansvarig för en eventuell skada som uppstår under din hyrestid (om orsakad av dig eller ditt sällskap). Uthyraren har rätt att erhålla en deposition om 300 SEK. Du ska få tillbaka denna om du städar stugan eller lägenheten efter hyrestidens slut.
Varthän vi än rest i vårt stora land så har vi upptäckt att folk överallt består av 90 % vatten.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>
Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland