OMBORDSTIGNING (BOARDING) MED BARN

Nu är det äntligen dags att gå ombord på planet! Här är lite tips för att göra ombordstigningen lite enklare. Grundregeln är enkel, ta det lugnt. Det blir, av en outgrundlig anledning, gärna trängsel och stress under ombordstigningen trots förbokade platser och att alla får åka samtidigt. Små barn kommer ofta i kläm och kan tycka det är obehagligt.

SNABB OCH SMIDIG BOARDING MED BARN

Preboarding: De flesta bolag (utom sk lågprisbolag) låter oftast barnfamiljer borda först. Detta är lugnare än under den allmänna ombordstigningen. En nackdel med preboarding är att tiden i flygplansstolen blir något längre. Kom ihåg att preboarding är frivilligt!

Stroller till flygplanet: Du har (med vissa begränsningar) rätt att ta med din stroller (ihopfällbara vagn) till gaten. Om strollern inte får plats i handbagagehyllan, vilket är normalfallet, måste du lämna den vid gaten. Se till (tala med flygpersonalen) att du får tillbaka den direkt efter att ni har landat vid gaten och inte vid bagagebandet. Det är ofta långt att gå från gaten till bagagebandet.

Öka utrymmet: Om planet inte är fullt, och det sitter någon i sätet bredvid, kan det vara läge att aritgt fråga personen om denne kan flytta till en annan plats. Om du inte själv vill fråga så ta hjälp av kabinpersonalen.

Packa upp handbagaget: Så fort ni har hittat era platser är det bra att packa upp de saker som behövs från handbagaget. Det är bra att ha mat, dricka, leksaker, kuddar, filter etc lättillgängliga. Under flygningen, tex när maten kommer eller något av barnen sover, är det svårare att hitta sina saker i väskan.

Säkerhetsbälte och flytväst: Se till att du får extra säkerhetsbälte och flytväst till din baby. Kolla också att barnen sitter ordenligt fast innan du tar på ditt eget bälte. Tala om för barnen varför det är viktigt med säkerhetsbälte både vid start och landning men även under flygningen (risk för turbulens).
Kudde och filt: Så fort som möjligt, be kabinpersonalen om kudde och filt. Ofta är antalet av dessa begränsade på korta flygningar.

Ta av skorna: Uppe i luften, pga lufttrycket, så sväller ofta fötterna. Ta gärna av både dina egna och barnens skor.

Ont i öronen: En del, både vuxna och barn, kan få ont i öronen vid start och landning. Barn har svårt att tryckutjämna (hålla för näsan och "blåsa ut" genom öronen). Man kan träna tryckutjämning hemma innan avresa. För att minska/undvika ont i öronen är det bra att börja tryckutjämna i god tid innan start. Man kan också ge näsdroppar eller spray före starten.  Att amma eller ge nappflaska till små barn under start och landning minskar risken för smärta i öronen. Även nappen kan ge lindring. För större barn kan man, förutom att tryckutjämna, titta uppåt, tugga tuggummi, röra på käkarna eller försöka att gäspa.
Vilket hotell!
Handdukarna är så stora och mjuka att de knappt går ner i väskan.

(Bessie och Beula)
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland