BILTÅG - SLIPP ONÖDIGA MIL BAKOM RATTEN

Ett alternativ till att köra långa sträckor är att utnyttja sk biltåg. Detta innebär att din bil lastas på tåget och att du själv har möjlighet att äta, sova och röra dig ombord på tåget. Information om biltåg och bra länkar till biltåg (autozug) i Europa.

VAR FINNS DET BILTÅG OCH HUR FUNGERAR DET?

Hur fungerar det?: Biltåg fungerar i princip som en vanlig tågresa. Skillnaden är att du "parkerar" bilen på tåget innan du kliver på. När du kommer fram till din destination lastas bilen av och du är redo att köra vidare på din resa. Ombord på tåget kan du äta och sova. Barnen (och du själv) har möjlighet att röra sig och slippter att sitta stilla.

Vad kostar det?: Om biltåg blir billigare eller dyrare än att själv köra beror på hur man räknar. En biltågbiljett är relativt dyr men samtidigt sparar man in bensin- och slitagekostnaden på sin egen bil. Om man hade tänkt sig att hyra bil på destinationen blir kalkylen för biltåget än bättre. Kostnaden för biltåg beror också på vilken sovklass (ligg- eller sovvagn) som du väljer. Denna kostnad måste jämföras med kostnaden för hotell/motell-rum längs körsträckan.

Fördelar med biltåg: Den största fördelen med biltåg är att du slipper att köra långa sträckor och att barnen slipper att sitta still i bilen under långa tider. Läs Deutsche Bahns egen motivering »  om varför man ska åka biltåg med barn.

Var finns det biltåg: Det går inga biltåg till och från Sverige. I Europa är det framför allt Deutsch Bahn (DB) som kör biltåg till olika läner i Europa och inom Tyskland. Även i Finland finns det biltåg. Se nedan för mer information om vart du kan åka med biltåg.

Tyskland: De avgångsstationer som ligger närmast Sverige är Hamburg och Berlin. Från dessa stationer kan du åka till:

  • Frankrike - Narbonne
  • Italien - Verona, Bozen, Triest och Alessandria
  • Österrike - Innsbruck, Villach och Scwharzach St. Veit
  • Tyskland - München och Lörrach
 

Finland: I Finland startar biltågen i Helsingfors, Åbo och i Tammerfors. Tågen kör norrut mot Rovaniemi, Uleåborg, Kemijärvi och Kolari.

Mer information: Du hittar mer informtion om biltåg och priser hos Deutsche Bahn (Tyskland) » och hos VR (Finland) ».

Semester är att ha ingenting att göra och hela dagen att göra det på.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland