BARNVÄNLIGT SEMESTERBOENDE

 Vad kännetecknar ett barnvänligt hotell och semesterboende och vad ska man tänka på när man bokar boende på resa med barn. Barn är normalt sett anpassningsbara till de flesta boendeformer och somnar när de är trötta oavsett plats. När man reser med barn vill man trots detta välja boende som dels gör att barnen tycker det är roligt att resa och dels där boendet praktiskt fungerar och är säkert. Här kommer en checklista som man kan tänka på när man letar boende inför en resa med barn.

ÄR DITT SEMESTERBOENDE BARNVÄNLIGT?

Familjerum: När man reser med barn är storleken på boendet viktigt. Dels ska alla få plats att sova och dels ska det finnas plats för bagage och för viss lek. Många hotell har extra stora familjerum. Ett alternativ är att hotellet "kopplar ihop" två rum genom en dörr som förbinder rummen.

Familjerummen bör ligga ostört från tex ljud från restauranger och musik. Rummet måste, så långt det är möjligt vara barnsäkert vad beträffar lås, fönster, eluttag eller liknande. Man kan själv öka barnsäkerheten på hotellrummet genom att:

  • Tejpa över kontakter som inte används
  • Se till att fönster är låsta och blockera balkongdörrar
  • Ta bort eller göm så många elsladdar som möjligt
  • Flytta eller ta bort möbler (ring receptionen) som kan välta
  • Håll alltid ytterdörren låst
Rummets belägenhet: Om rummet finns i markplan är det viktigt att tillse att det finns stängsel/räcke runt eventuell terass/balkong och balkongdörren säkert går att stänga för att undvika att barnen "försvinner". Om rummet ligger ovanför markplan är det viktigt med fungerande/låsbar balkongdörr och ordentligt räcke. Det är också viktigt att hotellet har hiss/ar för transport av barnvagnar och trötta barnsben.

Utrustning på rummet: Ett minimikrav på boende är fri tillgång till barnsäng, kylskåp och vattenkokare. Om det finns mikrovågsugn är detta ett stort plus.

Restauranger: Om boendet har egen restaurang underlättar detta när man har kommit hem från dagens utflykter och äventyr. Restaurangen ska ha barnstolar och helst barnanpassad meny och möjlighet att beställa halv portion (till halva priset!). Restauranger med lek- eller pysslehörna är guld värda för föräldrar och barn.  Om det finns många (barnvänliga) restaurangalternativ inom hotellets närområde (kort gångavstånd) är detta ett plus.
Barnvänligt utbud: Ett barnvänligt boende har lekplatser (lek/pysselhörna) såväl inne som ute. Om det finns pool ökar boendets barnvänlighet betydligt. Många familjehotell har idag barnklubbar där man kombinerar barnpassning med roliga aktiviteter för barnen.

Avstånd till sevärdheter: Ett barnvänligt boende ligger nära de attraktioner man avser att besöka alternativt nära bra kommunikationer som tex buss, spårvagn eller tunnelbana.

Hotellområdets utformning: Det är viktigt att man kan ta sig fram med barnvagn och att antalet trappor (utan barnvagnsramp) är begränsat. Det är också viktigt att biltrafiken är begränsad inom hotellområdet och att man, så långt det är möjligt, har barnsäkrat området. Detta kan röra staket i trappor och vid risk för fall men även skarpa kanter, ut mot vägar och runt poolområden.
Poolen: När man reser med barn är det viktigt att kontrollera om poolen är barnvänlig. Detta gäller tex separat barnpool, poolernas djup, möjlighet att hålla uppsikt över barnen, temperatur i poolen och inte minst viktigt om det finns skugga över åtminstone en del av poolområdet (tak, segelduk eller träd).

Stranden: Avstånd till och om så behövs transportmöjligheter till stranden. Om stranden ligger inom gångavstånd bör man tänka på hur trafiken på väg till stranden är. Det är också viktigt att tänka på strandens beskaffenhet vad beträffar stenighet, djup (långgrunt eller inte), strömt och eventuell möjlighet att köpa mat, glass eller dricka.

Skidbacken: Avstånd till och om så behövs transportmöjligheter till skidbacken.
Om man ser ut som sitt passfoto behöver man troligen ut och resa.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland