ATT HYR BIL - UNDVIK VANLIGA MISSTAG

Stor genomgång av saker att tänka på när man hyr bil -  bland annat om val av bil och utrusning, vad påverkar priset på hyrbilen och vad man ska se upp med när du hämtar ut hyrbilen. Det finns mycket att tänka på och överväga när man ska hyra en bil och många fallgropar att trilla i. Generellt bör man välja ett välkännt bolag som är mån om sina kunder och sitt rykte. På denna sidan har vi sammanställt en lista på vad man ska tänka på när man hyr bil.

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU HYR BIL

Storlek: Det är viktigt att tänka igenom vilken storlek på hyrbilen som du behöver. Det är naturligtvis att föredra att ha en stor bil när man reser med barn men större bilar är dyrare att hyra, har högre försäkringskostnader och använder mer bensin. Hos många hyrbilsföretag finns rekommendationer för hur många som får plats i bilen och hur stort bagageutrymmet är. Tänk på att barnvagn tar stor plats och att det skall finnas utrymme för barnstol(ar).

Funktion och utrustning: Man bör också tänka på var man skall köra. Är vägstandarden dålig eller hög risk för snö eller leriga väga bör man överväga en fyrhjulsdriven (4WD) bil. Med barn är det också viktigt att bilen är utrustad med luftkonditionering. Du måste också välja mellan manuell eller automatisk växellada. Om du kör i vänstertrafik är manuell växellåda absolut att föredra (så att du slipper att växla i hanskfacket).

Bilbarnstol: Tänk på att boka denna när du bokar bilen. Det är av säkerhetsskäl viktigt att ditt barn får rätt bilbarnstol. Oftast kostar bilbarnstol per dag. Om du hyr bilen en längre tid finns oftast ett maxbelopp som bolaget tar ut. Kanske ska du överväga att ta med en egen barnstol. Det finns även uppblåsbar bilstol att ta med och en bilbarnstol som även kan användas som ryggsäck (barnets handbagage). Du hittar mer om dessa i sektionen att ta med »

Kreditkort: Du behöver ett kreditkort som garanterar betalning för hyrilen och som täcker för eventuella olyckor eller skador på bilen. Tänk även på att uthyrningsföretaget normalt blockerar en stor summa på ditt kort (oftast motsvarande hela självrisken).

Internationellt körkort: I många länder behövs ett internationellt körkort för att hyra. Du kan kontrollera detta och beställa internationellt körkort hos Motormännens Riksförbund ».

Drivmedel: I en del länder är det stor prisskillnad mellan bensin och diesel. Om du ska köra långt så påverkar detta totalkostnaden rejält för din hyrbil.

Pick-up: Det är oftast dyrare att hyra bil vid en flygplats än i centrum. Vid en del flygplatser måste man åka transferbuss till upphämtningen av hyrbilen.

FRÅN VILKET BOLAG SKA JAG HYRA?

Välja rätt hyrbilsföretag: Att hitta ett företag som vill hyra ut en bil till dig är lätt men att hitta den optimala bilen för ditt resbehov, bla funktion och pris, kan vara svårare.Generellt är det säkrare att hyra genom de välrenomerade företagen men samtidigt kan detta bli dyrare. Kolla runt på olika firmor för att se vilken som är billigast (shop around). Det finns även företag som gör sökningar på ett större antal hyrbilsföretag, sk "car trawlers". Här är några exempel:


biluthyrning.nu »
vroomvroomvroom.com »

carrentals.net »

VAD PÅVERKAR PRISET PÅ HYRBILEN?

Typ av bil: Ju större bil desto dyrare. Fyrhjulsdriven (4WD) kostar mer än vanlig bil.

Antal förare: Oftast måste du betala en tilläggsavgift om fler än en förare ska köra bilen.

Bilhyrarens ålder: Unga personer betalar mer än äldre pga högre beräknad olycksrisk.

Pick-up & return: Att hämta bilen i centrum eller hotellet är normalt dyrare än från flygplatsen. Om man önskar att lämna tillbaka bilen på annan plats än där den hämtades kostar detta normalt mer.

Veckodag och säsong:  Vissa perioder eller veckodagar är dyrare än andra. Under lågsäsong är det billigare att hyra än under högsäsong.

Tilläggsutrusting: Barnstol ingår normalt inte i priset. GPS kan vara praktiskt men kostar.

Försäkringar: Om du väljer försäkringar utöver vad som ingår i standardpriset tillkommer försäkringspremier. Väljer du självriskreducering, dvs att du betalar en mindre del av uppkommen skada, blir din försäkring dyrare. Om du betalar med vissa kreditkort så kan självriskreducering ingå i den reseförsäkring du får från ditt kreditkortsbolag.


VAD INGÅR I HYRBILSPRISET?

Körsträcka: Ingår fri körsträcka eller är körsträckan begränsad? Hur mycket kostar extra körsträcka?

Skatter och avgifter: Ingår alla skatter och avgifter i priset?

Olycksförsäkring: Vad täcker olycksförsäkringen (cdw) och hur stor är självrisken. Vilka begränsningar finns i försäkringen. Vad kostar tilläggsförsäkring för minskad eller eliminerad självrisk?

Stöldförsäkring: Vad kostar stöldförsäkring (tp) och vad ingår?

Antal förare: Hur många förare ingår i priset och hur mycket kostar extra förare?

Din ålder: En del uthyrningsföretag har minimiålder för att hyra och högre pris om du är ung. Vissa företag hyr inte ut till dig om du är under 25 år.

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU HÄMTAR UT EN HYRBIL

Tid: Försök att planera så att du har god tid och att du är så ostörd som möjligt när du hämtar ut din hyrbil.

Kontrakt: Innan du skriver under kontrollera att detaljer och priser i kontraktet stämmer överens med din beställning.

Bilskaderapport: Du kommer att ombedas att skriva under en bilskaderapport när du hämtar ut din bil. Innan du signerar kontrollera noga att det inte finns några skador på bilen. Om det finns skador ska dessa vara tydligt markerade i bilskaderapporten av hyrbilsföretaget. Om skadorna inte är markerade, se till att de tydligt anges i bilskaderapporten innan du signerar.

Bilens status: Förvissa dig om och när bilen senast blev servad. Servicen skall förutom teknisk kontroll bla innehålla kontroll av däck (mönster och luft), att olika vätskor är uppfyllda (bla kylarvätska, spolarvätska och bromsvätska), bromskontroll samt att alla lampor och funktioner fungerar.

Utrustning: Kontrollera att all utrustning som du har beställt finns och att den fungerar. Kontrollera speciellt också att barnstolarna är korrekt installerade och av rätt sort.

Bensintanken: Kontrollera att tanken verkligen är full när du hämtar ut bilen

Airbags och barnskydd: Kontrollera att airbags vid barnstolar är avstängda. Förvissa dig om hur barnlås för fönster och dörrar fungerar.

Karta: De flesta hyrbilsfirmor har bra kartor som är gratis.


PRAKTISKA RÅD OCH SMARTA TIPS

Specialavtal: Vissa flygbolag och researrangörer har specialavtal med hyrbilsföretag 

Vänd rutten: Om man vänder körrutten, mot normal (som de flesta andra kör), kan man ibland få ett lägre pris på hyrbilen då hyrbilsföretagen vill "ha tillbaka" sina bilar till populära startpunkter.

Uppgradering: Vissa bolag erbjuder uppgradering till en större bil till ett förmånligt pris vid avhämtning.

Ändra datum: Vid sökning av pris, prova att flytta dina hyrdatum någon/några dagar för att se om detta paverkar priset.

Uthämtning: Leverans till hotell är normalt lite dyrare men du slipper att åka till och från hyrbilsfirman.

GPS: Många mobiltelefoner har idag en GPS-funktion varför det kan vara onödigt med GPS i bilen.

Veckoslut: De flesta hyrbilsföretag har lägre priser över veckoslut.

Tanka: Oftast eller alltid är det billigare att själv fylla tanken innan du lämnar tillbaka bilen än att låta hyrbilsföretaget göra detta.
Semester är den korta tiden mellan planeringen och minnena.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland