BARNSEMESTER PÅ NORRA JYLLAND

Stränder, natur, vattenland och nöjesparker!

På sommaren blommar Jylland upp som ett av Danmarks populäraste semesterområden. Framför allt är det många danskar och tyskar som hittar hit men även svenskar börjar mer och mer uppskatta Jylland som semesterdestination. Förutom att bada och njuta av den fina naturen och stränderna så finns det massor att göra för barnfamiljer på norra Jylland.

I den här artikeln kan du läsa om:

  • Fårup Sommarland
  • Ålborg Zoo
  • Skallerup Seaside
  • Action House
  • Nordsöen Ocenarium
  • Skagen och Rågbjer sandmil
Längst ner i artikeln hittar du även information om hur du lättast tar dig till norra Jylland och tips på barnvänliga semesterboenden.

FÅRUP SOMMARLAND

Inbäddat i ett lummigt skogsområde ligger nöjesparken Fårup Sommarland, ett av Danmarks mest välbesökta sommarland. Efter att entré har betalats så kan man åka alla attraktioner och bada i vattenlandet så mycket man vill och bara orkar. Om man inte hinner med allt man vill under en dag så erbjuder Fårup Sommarland ett rabatterad pris för nästkommande dag.

För de lite äldre barnen är nog nöjesparkens berg- och dalbanor mest populära. Totalt finns fem berg- och dalbanor att prova på varav en går över (och via en tunnel under) vatten. Förutom nöjesparken så ingår även inträde till parkens stora vattenland med bla vattenrutschbanor, surfbacke (120 meter), vildfors, vattencyklon och vågbassäng. Det finns även ett rejält område för lite mindre barn att plaska och leka i varmt och skönt vatten.

För att ta sig runt parken finns väl markerade gångar. Det finns även vagnar att hyra för att dra runt barn, badkläder, ombyteskläder, piciknickkorg mm. Runt hela Fårup Sommarland går ett "minitåg" som man kan hoppa på och av vid olika stationer. Tåget kör mellan parkens olika områden och är både ett transportmedel och en upplevelse i sig. På området finns gott om picknickområden för egen mat och restauranger med olika typer av mat och dryck. Länk till hemsida »

Mer om Fårup sommarland och fler bilder »   


ÅLBORG ZOO

Mitt inne i Ålborg stad ligger Ålborg Zoo. Förutom att fungera som djurpark så avänds även parken av Ålborgarna för utflykter under helgerna. I djurparken finns bla en stor lekplats, grillplats och picknickbord för medhavd matsäck.

På Ålborg Zoo kan man se bland annat lejon, tigrar, isbjörnar, vildhundar, elefanter, giraffer, röd panda, olika typer av apor men även djur som hör hemma i nordisk miljö. Vid fasta tidpunkter kan besökarna se matning av bla lejon, tigrar och vildhundar. Kunniga djurskötare berättar under matningen om djuren och deras beteende och de visar gärna upp "köket" där djurens mat förbereds. Ålborg Zoo har också en dinosauriepark med naturtrogna dinosaurier som gömmer sig i bland träden i bokskogen. Dinosaurierna både rör på sig och låter.

 

Ålborg Zoo är en djurpark med många olika sorters djur men är ändå kompakt med korta gångavstånd. Parken är delivs indelad i geografiska områden och väl skyltad med information om djuren. Om man vill kan man låna en liten vagn så att trötta barn (eller picknick-korgen) kan åka. Länk till hemsida »

Mer om Ålborg Zoo och fler bilder »

Bild: Fårup Sommarland
Bild: Ålborg Zoo
Bild: Skallerup Seaside
Bild: Action House
Bild: Oceanarium / Hirtshals
Bild: Sandormen - Skagen
Bild: Blokhus
Bild: Stranden vid Blokhus
Bild: Blokhus

SKALLERUP SEASIDE

Just vid en fantastisk sandstrand bland sanddyner och klitter ligger Skallerup Seaside Resort. Skallerup är en ferieanläggning som erbjuder olika semesterhus och lägenheter att hyra i kombination med olika attraktioner och aktiviteter för barn (och vuxna). Attraktionerna är öppna för alla oavsett om man bor på ferieanläggningen eller inte.

I huvudbyggnaden på Skallerup finns massor med attraktioner för barn bla ett inomhus vattenland med vattenrutschbanor (med ljus och tidtagning), grottor, motströmskanaler, vippspann och vattenkanoner. För de mindre barnen finns en varm barnpool att busa och plaska i. I anslutning till vattenlandet finns även bastu, ångbad och Romulus spa (för vuxna).

Förutom vattenlandet så erbjuder Skallerup ett inomhus lekland med klätterställningar, rutschkanor, bollbassänger och bollkanoner. På Skallerup finns även en stor avdelning för pyssel av alla dess slag. Med guidning från kunniga instruktörer får barn (och vuxna!) prova på bla stenslipning, glaskonst, bakning, teckna och måla, smycketillverkning och godistillverkning. Skallerup Seaside erbjuder även bowling, badminton, skattjakt, cykeluthyrning, bio, spelrum, hinderbana, mini-hockey, bågskytte och mycket annat.

I anslutning till Skallerup Seaside (ca 10 minuters promenad) finns även en djurgård där man kan prova på att mata djuren och mjölka kor. På gården finns även hästar som man kan låna (hyra) för en ridtur. I närheten av djurgården ligger även "Emils snittehus", en träverkstad där kunniga träkonstnärer både visar sin egen kunskap och instruerar besökare som vill prova på. Länk till hemsida »

Mer om Skallerup Seaside och fler bilder  »


ACTION HOUSE

Just utanför den charmiga byn Lökken ligger Action House. Som namnet låter så är detta ett ställe med full fart för hela familjen. Inne på Action House kan man bland mycket annat köra go-karts.

Det finns både go-karts för mindre barn (från 7 år / 120 cm) och för större barn (från 14 år / 150 cm). De större bilarna går upp till 70 km/h och banan är utrustad med automatisk tidtagning.

Förutom Go-karts erbjuder Action House även Lasergame för upp till 30 personer samtidigt på en 300 m2 stort område i tre nivåer. Det finns även ett stort område för paintball, åtta bowlingbanor, ett lekland och ett rum med videospel.

Som besökare kan man välja att betala bara för de attraktioner man vill använda eller så kan man köpa olika paketlösningar där kombinationer av attraktioner ingår. Länk till hemsida »


NORDSÖEN OCENARIUM

I Hirtshals, på toppen av norra Jylland, ligger nordeuropas största akvarium som visar djurlivet som finns i vattnen runt Jylland uppdelat på 7 olika "destinationer".

Nordsöen Ocenarium har akvarium och visningstankar inomhus och en stor utomhuspool med sälar kallad "Limfjorden". Under poolen går en glastunnel där man kan titta närmare på sälarna. Vid fasta tidpunkter kan man även se matning av sälarna (två gånger om dagen).

Den sk "Det öppna havet" erbjuder nordeuropas största akvarium med 4,5 miljoner liter vatten och ett stort marint liv att uppleva. Mitt på dagen (kl 13.00) så matas fiskarna av en dykare.

Förutom ovanstående attraktioner finns många mindre (och större) akvarium, informativa utställningar och en bassäng där barn (och vuxna) kan röra vid fiskar och andra djur, bla plattfiskar, krabbor och sjöstjärnor. I en separat pool kan man även få röra rockor och piggvar (om man vågar!). Länk till hemsida »

Mer om Nordsöen Ocenarium och fler bilder »

SKAGEN - DÄR TVÅ HAVS MÖTS

Längst upp på norra Jylland ligger det mytomspunna Skagen som framför allt är kännt för sina konstnärer (Skagen-målarna) och för sin vackra havsnatur. Där Jylland "tar slut" möts de båda haven Skagerrack och Kattegatt och vid spetsen (kallad "Grenen") kan man uppleva att vågorna går på olika håll och krockar. Runt Skagen finns vita sandsträder och vackra klitterformationer och enligt Skagen-målarna, och många andra, så finns ett speciellt sorts ljus på Skagen att uppleva.

En bit ifrån själva "Grenen" finns en parkeringsplats för besökare. Från parkeringsplatsen kan man antingen promenera till spetsen (ca 20-30 minuter för vuxna) eller åka med den sk Sandormen (en traktor som drar en passagerarvagn).


RÅGBJER SANDMIL

Några kilometer söder om "Grenen" ligger "Rågbjer sandmil" vilket är ett stort område med krivtiva sandkullar (flygsand) som flyttar sig från västra sidan av Jylland mot den östra med en genomsnittlig hastighet av 15 meter per år.
Klättra upp på "sandkullarna", upplev utsikten och låt barnen (och du själv!) rulla ner för och busa i de härliga sanddynerna.

ATT TA SIG TILL NORRA JYLLAND

Från Sverige reser man ganska fort till norra Jylland eftersom kommunikationerna hit är väl utbyggda.

Landvägen: Från Malmö kör man över Öresundsbron och vidare västerut. Man kan antingen välja att köra hela vägen över Själland och Fyn (och passera både Stora Bält och Lilla Bält) till Kolding på Jylland eller korta ner bilturen med hjälp av en bilfärja som går från Själlands Odde till Århus på norra Jylland. Det tar cirka 4-5 timmar att nå norra Jylland från Malmö oavset vilket alternativ man väljer. Det går även tåg och buss från Köpenhamn till många destinationer på Jylland.

Sjövägen: Från Göteborg går bilfärjor (som tar 2-4 timmar beroende av färja)  till Fredrikshavn på norra Jylland. Ett alternativ är att ta bilfärja från Oslo till antingen Fredrikshavn eller till Hirtshals.

Med flyg: Ålborg (som är största staden på Jylland) har en väl utbyggd flygplats med direktflyg både till Köpenhamn (ca 30 minuter med SAS och Norwegian) och Stockholm (ca 1,5 timme SAS).

Mer information om transporter och resa till, från och inom Danmark >>
Bild: Ålborg Flygplats

SEMESTERBOENDE PÅ NORRA JYLLAND

Det finns massor med barnvänliga semesterboende på Jylland. Här är några tips:

Skallerup Seaside Resort: Ferieanläggning som ligger mycket naturskönt invid stranden vid Hjörring. Boende i stugor och lägenheter med 2-4 rum och välutrustade kök. På området finns även restaurang och affär. För barn finns bla (se även ovan) vattenland, lekland, pysselavdelning och lekplats.

Saltum Strand Camping: Invid stranden strax norr om Blokhus ligger denna campingplats. Här kan du välja att bo i stugor eller campa i husvagn och tält. För barnen finns bla pool, lekplatser, minigolf och hoppkudde.

Fårup Camping: Just invid Fårup Sommarland ligger Fårup Camping som erbjuder boende i olika sorters stugor och lägenheter och campingplatser till husvagnar och tält. För barn finns bla lekplats, hoppkudde och klätterträd.
Bild: Skallerup Seaside Resort

Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland