Med tre småbarn på fjällvandring
Midsommaraftons morgon 2004 började vi vår vandring från Storulvåns fjällstation. Först över bron var Johan och Henrik, tolv respektive tio år gamla, och strax därefter studsade Oskar, fyra och ett halvt år, också över bron.
Kan man gå Jämtlandstriangeln med en fyra och ett halvtåring? Svaret är nog inte självklart ja, och det var heller inte självklart för oss när vi startade vår veckovandring i Jämtlandsfjällen.
Olika reservplaner fanns hela tiden i bakhuvudet, allt från att stanna i närområdet kring Storulvån, till en kortare vandring. Men sex dagar senare hade vi tre vuxna tillsammans med våra tre barn tagit oss alla 47 kilometrarna runt Jämtlandstriangeln!
Upplägget kräver full packning med tält, sovsäckar och kök mm. Och när man som vi var sex personer på denna vandring, så krävs både två tält och två stormkök. Att vi var tre vuxna som bar rejäla ryggsäckar med över 20 kg i varje ryggsäck var en stor fördel jämfört om vi bara var två och därtill en stor trygghet om något skulle hända längs vägen.
Våra stora barn, bar sin egen packning, med sovsäck, liggunderlag och kläder. Därutöver några knäckebrödspaket och några toarullar och annat som var skrymmande, men som inte vägde något. Jag uppskattar att deras packning vägde sådär 6-8 kg. Minstingen bar en symbolisk ryggsäck med sina matgrejor och några pyttesmå leksaker att roa sig med längs vägen. I de "hemliga" facken i hans ryggsäck, fanns också några mutor i form av tablettaskar, som vi plockade fram i extra jobbiga uppförsbackar.
Kanske en kilometer från Storulvån kom första regnskuren och det var dags att plocka på full regnmundering. Det tar sin lilla tid, innan alla fått på sina kläder och regnskydden på ryggsäckarna. Efter någon dags vandring, brukar det bli så att man nästan hela tiden går i regnstället om inte solen strålar, vilket om man har ett regnställ av hygglig kvalitet är helt OK och väldigt praktiskt med barn. Det kommer ofta en lite skur då och då.
Vår största utmaning var att hålla fyraåringen torrskodd, hela vägen, för några extra stövlar i packningen ingår inte! Mitt bästa knep, som jag kom på längs vandringen, var hur vi drog åt Oskars regnbyxor med packremmar runt stövlarna. Och han hade torra fötter hela vägen och det är nog A och O om man ska locka en liten kille eller tjej på en fjällvandring, i varje fall mer än en gång. Om olyckan ändå skulle vara framme, gäller nya torra sockor och sedan plastpåsar i stövlarna eller kängorna.
Andra fina minnen från vandringen är hur jag och min man sjöng "Världens bästa Karlsson" för Oskar då och då och hur han då fick sig en åktur i luften mellan oss. Och när Henrik berättade sina påhittade sagor om Blåhammaren och Stenyxan, som sedermera också blev figurer som tillverkades under vandringen. Eller barnens jubel när helikoptern landade i dimman precis utanför fönstret i bastun på Blåhammaren.
För dig som inte vill ge upp fjällvandringar bara för att du har småbarn, ge det en chans, ta med dig massor av tålamod, gott humör och lite mutor, så ska du att se att det går hur bra som helst!
Karin från Malmö
copyright @2021