VACCINERING AV BARN INFÖR RESAN

När man ska ut och resa är det viktigt att veta vilka vaccinationer som behövs till ditt barn och vad rekommenderas för resmålet. I många fall räcker det med ett grundskydd men i andra fall behövs kompletteringar. Vissa vacciner räcker under en lång tid medan andra behöver fyllas på eller förnyas.

 

Informationen på denna sida är endast generell och skall ses som en vägledning. Det är viktigt att kontrollera vaccinationsbehov med läkare eller annan medicinskt utbildad och kunning person.


GRUNDVACCINERING

En grundvaccinering, som de flesta redan har, bör ge skydd mot polio, stelkramp och difteri. Om du är osäker på ditt vaccinationsskydd bör du kontakta din husläkare.

Polio: Detta är en virussjukdom som kan innebära förlamning och påverkar nervsystemet. De flesta har fått poliovaccin som barn men i vissa fall kan ytterligare en dos behövas, tex till vissa varma och tropiska länder.

Stelkramp: Orsakas av en bakterie som kommer in i kroppen via sår. Sårets storlek har ingen betydelse så även små sår kan innebära en risk. Normalt sett har de flesta personer ett grundskydd men eventuellt behövs en påfyllnad göras.

Difteri: Orsakas av ett gift från en bakterie och är en infektionssjukdom som sprids mellan människor.

KOMPLETTERANDE VACCINATION

Förutom ett grundskydd är det många gånger bra att komplettera med ett tiläggsskydd. Framför allt gäller detta vid besök i varma och tropiska länder och i länder med sämre hygien.

Hepatit A: Sjukdomen förekommer ibland annat i Sydamerika, Afrika och Asien samt delar av mellanamerika. Hepatit A överförs framför allt via mat och dryck och orsakar inflamation i levern. Sjukdomen kallas även epidemisk gulsot. Idag finns långtidsverkande vaccin som tas via två  injektioner med ungefär ett års intervall emellan (finns även andra varianter)

Hepatit B: Sjukdomen förekommer i bland annat Sydamerika, Aftrika, Asien samt delar av mellanamerika. Hepatit B orsakas av virus som ger inflamation i levern och oftast smittar via blod, tex vid blodtransfusion och kirurgiska ingrepp. Den kan också spridas via tatuering, piercing och öronhåltagning. Sjukdomen kan även överföras sexuellt. Idag finns långtidsverkande vaccin som tas via två injektioner med ungefär ett års intervall emellan (finns även andra varianter).

Kolera: Sjukdomen förekommer i bland annat norra Sydamerika, södra Afrika och södra Asien. Sjukdomen ger bla svåra diaréer. Vaccination ges i dryckesform.

Tyfoid: Sjukdomen förekommer bland annat i större delen av Sydamerika, i Afrika samt i södra Asien. Sjukdomen orsakas av en bakterie som kan ge en allvarlig tarminfektion och sprids oftast på grund av bristande livsmedelshygien.

Japansk encefalit: Denna sjukdom har störst spridning i sydöstra Asien. Sjukdomen drabbar hjärnan och orsakas av virus som sprids av mygg.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Gula febern: Förekommer i norra Sydamerika och stora delar av Afrika. Sjukdomen är ett virus som leder till inflamation i levern. Viruset sprids av mygg. Om du kommer från ett område med gula febern så kräver vissa länder obligatorisk och dokumenterad vaccinering för inresa.

Malaria: Förekommer i stora delar av Afrika, Sydamerika och Asien. Sjukdomen sprids av myggor. Man kan inte vaccinera sig mot malaria. Däremot finns det tabletter som ger ett visst skydd. Dock är det viktigt att skydda sig mot myggbetten genom tex klädsel och insektsspray. Mer om detta finner du under sektionen insekter.

VILKEN VACCINATION BEHÖVS?

Behov av olika vaccinationer ändras över tiden beroende av sjukdomsspridning men även säsongsvariationer förekommer. Det är viktigt att i god tid före avresan (gärna 2-3 månader innan) undersöka vilka vaccinationer som behövs. 

Nedan hittar du länkar med uppdaterad information om vaccinations- rekommendationer, hälso- och sjukvårdsråd från ambassader samt information om epidemier. 

www.vaccindirekt.se »

Vaccindirekt - Information om sjukdomar och vacciner 

www.vaccinationsguiden.se »

Klickbar världskarta med vaccinationsrekommendationer per land 

www.1177.se »

Landstingens och regionernas gemensamma webbplats för råd om vård 

www.regeringen.se »

Landssorterad reseinformation från sveriges ambassader med bland annat hälso- och sjukvård

Det finns inga främmande länder.
Det är bara resenären som är främmande
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>
Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland