HÄLSA OCH SÄKERHET PÅ BARNSEMESTERN

Vaccinering, säkerhet, magsjuka, solskydd, insekter, reseförsäkringar etc. Det är mycket att tänka på inför semesterresan med barn. Här hittar du en bra checklista inför din resa. För att, så långt det är möjligt, undvika och minimera problem under resan är det en god idé att tänka igenom hälso- och säkerhetsfrågorna i god tid innan avresa. Speciellt viktigt är detta om du reser med barn och om du ska vara borta länge eller resa till mindre säkra länder vad avser sjukvård, sjukdomar och kriminalitet.

 

Här kommer en checklista som du kan tänka igenom innan avresa. Varje sektion länkar till ny sida med mer utförlig information.


FÖRBEREDELSER INFÖR RESAN

Vaccination och profylax: Vissa resmål har sjukdomar som man bör skydda sig mot så långt det är möjligt. Det kan röra sig om tex malaria eller hepatit A och B. Information om sjukdomsrisker och vaccination ges av sjukvården och av vaccinationscentraler.

Läs mer »

Reseapotek och första förband: En olycka händer lätt och snabbt. Att ha en välutrustad förbands- och medicinlåda lättillgänlig på resan är bra. Placera gärna medicinlådan lättillgängligt tex i handbagaget eller i barnvagnen. Tänk på att barn behöver annan medicin än vuxna. Läs mer »

Solskydd: Det är viktigt att tänka igenom solskyddet innan resan. Speciellt viktigt är det när du reser med barn och om du reser till länder nära ekvatorn eller till Australien och Nya Zeeland (tunt ozonlager). Solskydd mot UV-strålar kan utgöras både av krämer och sprayer men också av kläder, mössor och solglasägon.Läs mer»

Insekter: På många resmål finns sjukdomsspridande insekter. Dessa kan vara aktiva såväl nattetid som dagtid. Det är viktigt att tänka igenom vilket skydd som kan behövas på resan vad gäller kläder, insektsmedel och eventuellt myggnät till säng och barnvagn.

Magsjuka: Bakterier som ger magsjuka är vanligt förekommande på många resmål. Man kan förebygga magsjuka genom att tänka igenom vilka hygienprodukter man vill ta med sig. Man kan även överväga att ta med mat till barnen och ingredienser för att blanda vätskeersättning vid risk för uttorkning. Läs mer »
Personlig säkerhet: I de flesta länder och städer är normal försiktighet fullt tillräckligt för att undvika personskada eller stöld. Som turist är man dock oftast mer utsatt då man normalt bär med sig mer värdesaker. Som föräldrar, med barn som tar uppmärksamhet, ökar risken för bla ficktjuvar. I vissa länder är den generella risknivån högre vad beträffar bla naturkatastrofer, trafik och politisk oro. Det är bra att söka information om resmålet innan resa bokas och innan avresa. Läs mer »

Reseförsäkringar: Normalt är vi dåligt informerade om vilket försäkringsskydd som vi behöver på resan och vilket försäkringsskydd som ingår i olika försäkringar. Det är viktigt att titta igenom ditt försäkringsskydd i god tid innan avresa för att se vad som verkligen ingår och hur länge försäkringen gäller. Läs mer »

Säkerhetslista: Gör upp en lista med alla viktiga nummer och andra information som kan komma till behov under resan. Listan kan innehålla bla:

  •  Passnummer, visanummer och personnummer
  •  Kredit- och betalkortsnummer
  • Bolag och nummer på reseförsäkring
  • Nummer på alla flyg-, tåg- och bussbiljetter
  • Adress och telefonnummer till förbokade hotell och ambassader
  • PUK-koden till din mobiltelefon
  • Telefonnummer för att spärra kredit- och betalkort
  • Din och dina familjemedlemars blodgrupp
  • Eventuella mediciner som din familj använder

Ha listan på ett säkert ställe och nära till hands!

Om jag var läkare skulle jag ordinera semester till varenda patient som anser sitt arbete viktigt.
(Betrand Russe)
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>
Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland