RESEGARANTI

Sedan en tid tillbaka måste alla företag som säljer paketresor (eller liknande) betala in en resegaranti. Resegarantin ska fundera som ett skydd för resenären om en resa avbryts eller ställs in. Resegarantin hanteras av Resegarantinämnden. Innan du köper en paketresa kan det vara en god idé att kontrollera om ditt reseföretag har betalat in pengar för Resegarantin. I nedanstående text hittar du en länk Kammarkollegiet där du kan kontrollera detta.

 

Nedanstående text är baserad på information från Konsumverket. Informationen är senast uppdaterad

30 December 2011.


ALLMÄN INFORMATION OM RESEGARANTI

När gäller resegarantin: Garantin gäller endast paketresor och kan utnyttjas om resan avbryts eller ställs in, tex på grund av att researrangören har gått i konkurs. Resegarantin gäller för paketresa. Med paketresa menas en resa som består av minst två tjänster i kombination som tex två av  transport, boende och turisarrangemang.

Resegarantin gäller inte: Resegarantin gäller bland annat inte reguljärflyg. Om resegaranti inte gäller för din resa skall du, vid konkurs, vända dig till bolagets konkursförvaltare.

Om resan inte blir av: Om din resa blir inställd pga tex att ditt företag går i konkurs så ska du inte avboka resan utan istället vända dig till Resegarantinämnden och där göra en anmälan.

Påbörjad inte slutförd resa: Om du inte kan slutföra en påbörjad resa, tex pga att researrangören har gått i konkurs, får resegarantibeloppet användas för uppehälle i utlandet, till återresa samt "skälig ersättning för de förmånder du har förlorat genom att resan har kortats"

Ansökan om ersättning: Ansökan görs till Resegarantinämnden som är en del av Kammarkollegiet. Kom ihåg att du måste lämna in din ansökan senast tre månader efter att din resa ställdes in. Här gör du ansökan ».

Kontrollera din researrangör: Det är bra att kontrollera om det bolag som du har tänkt att resa med har betalt sin resegaranti eller inte. Detta kan du kontrollera hos Kammarkollegiet ».

Mer information: Du kan få ytterligare information från Konsumentverket, Kammarkollegiet eller i Svensk Författningssamling Resegarantilagen.
Enda sättet att hinna med ett tåg är att missa det föregående.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>
Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland