LÄMNA HUS OCH HEM - ATT TÄNKA PÅ FÖRE AVRESA

Post, räkningar, vattning, larmbolag... Mycket att tänka på innan avresa. Här hittar du en bra cheklista inför resan. När man lämnar sitt hem för en resa, kortare eller längre, är det bra att tänka igenom en del praktiska saker. Detta gäller såväl säkerhet och vattning av blommor men även för att spara pengar. Ju längre man ska vara borta desto mer bör man planera för de praktiska göromålen.


checklista innan du åker iväg

Vattning av blommor: Om du är borta mer än ett par dagar behöver någon komma och vattna blommorna. Ett sätt att öka överlevnadsmöjligheten är att flytta blommorna från fönstret till en svalare plats, som tex ett badrum. Dock måste rummet har tillgång till dagsljus. Det finns även självvattnande krukor och suganordningar att köpa.

 

Mat och sopor: Kontrollera att du har tömt kylskåpet och att inget gammalt bröd ligger kvar. Släng soperna och rensa vasken.

Ta in posten: För att undvika att det ser obebott ut är det en god idé att be någon granne eller vän att ta in posten. Lägg posten där den inte syns utifrån.

Stäng av maskiner: För att spara ström är det en god idé att stänga av alla maskiner ordentligt, dvs inte låta de stå i "stand-by-läge". Detta gäller bla tv, dvd, och datorer.

Stäng av vatten: För att minska risk för vattenolycka under resan kan man överväga att stänga av tillflödet till diskmaskin och tvättmaskin. Se också till att du inte har tryck i trädgårdsslangen.

Markiser och gardiner: Kontrollera att du har markiser och gardiner i det läge som du önskar. Tänk på att det kan bli blåsigt medan du är borta.
Larmbolag: Om du reser en längre tid kan det vara idé att ändra i de telefonnummer som ditt larmbolag ringer om ditt larm går, tex till någon släkting eller granne som har möjlighet att komma till ditt hus inom rimlig tid. När du kommer hem ändrar du enkelt tillbaka.

Prenummerartioner: Om du skall resa en längre tid kan det vara bra att temporärt stänga av prenummerationer alternativt att ställa om adress till någon vän/familjemedlem istället.

Timers: Ett enkelt sätt att försöka få huset mer bebott under resan är att ställa in timers för lampor och eventuellt en radio. Timers säljs billigt idag (från ca 50 kronor/st). Ställ in timerna på varierande start- och stopptider och placera dem i olika rum i huset.
Ställa bilen: Under resan behöver du ha bilen ståendes någonstans. Det är naturligtvis praktiskt att ställa bilen på flygplatsen men normalt blir detta mycket dyrt, framför allt under en längre resa. Om bilen ska stå länge kan det vara idé att koppla loss batterikabeln för att undvika att bilen står och tjuvdrar ström. En översnöad bil på uppfarten signalerar att huset är obebott. Be någon granne eller vän att komma förbi och städa av bilen och skotta garageuppfarten.

Betalning av räkningar: Om du reser en längre tid kommer du eventuellt behöva hjälp att läsa av mätarställning för tex el, gas och vatten. Under resans gång måste du även tillse att du betala räkningar. Ett smidigt sätt är att ta med en liten bärbar dator eller surfplatta och betala dina räkningar över internet. Om du inte har tillgång till dator eller internet måste du be någon vän eller familjemedlem att göra betalningarna åt dig alternativt att be om uppskov eller göra förskottsbetalning till din leverantör.
Om Barnreseguiden.se
Alla artiklar och texter på Barnreseguiden.se är skrivna av barnföräldrarna Per och Kairi som båda älskar att resa. Vi har under många år haft förmånen och möjligheten att resa mycket. Efter att vi fått våra barn... Läs mer >>

Kontakt
E-mail: barnreseguiden@smalltraveller.eu
Telefon: 08-50164002

Länkar
Länkar till andra bra sajter >>
Legal rekvisita
Barnreseguiden.se ägs av
Smalltraveller OÜ  (reg nr 12119060)
Supluse pst 5-3
11911 Tallinn
Estland